Ολυμπιάδα

Καταδικασμένος για “τη χειρότερη απάτη στην ιστορία του αθλητισμού” μίλησε μετά από 8 χρόνια σιωπής

Θυμηθείτε: μια μεγάλη απάτη συνέβη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ. Το BBC γράφει ακόμη και για το χειρότερο παράδειγμα απάτης στην ιστορία του αθλητισμού. Μιλάμε για μια ισπανική ομάδα καλαθοσφαιριστών με αναπηρίες. Κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο.Ζλότι. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την Ισπανία, οπότε η φωτογραφία των παικτών μπάσκετ από την τελετή των μεταλλίων εμφανίστηκε στην εφημερίδα “March” και οι αναγνώστες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι γνώριζαν κάποιους παίκτες μπάσκετ. Και δεν θυμούνται ότι είχαν ποτέ διανοητικές δυσλειτουργίες. Δεν ήταν θέμα μεμονωμένων περιπτώσεων. Από τα 12 άτομα, μόνο δύο αθλητές είχαν τα κατάλληλα προσόντα. Το σκάνδαλο οδήγησε σε πλήρη απαγόρευση των εκκινήσεων για άτομα με διανοητική αναπηρία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008.

Μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000), ξεκίνησε έρευνα για την απάτη των Ισπανών. Η υπόθεση συνεχίστηκε για 13 χρόνια. Τελικά, ένα ισπανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο ιδρυτής της απάτης ήταν ο Fernando Martin Vicente, τότε πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού για άτομα με διανοητική αναπηρία (Feddi) και αντιπρόεδρος της ισπανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Για το λόγο αυτό, κατέβαλε πρόστιμο 5.400 ευρώ. Έπρεπε επίσης να δώσει περισσότερα από 140 χιλιάδες ευρώ που έλαβε από τους χορηγούς. Οι κατηγορίες εναντίον 18 άλλων κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων 10 ψεύτικων Παραολυμπιονικών, αποσύρθηκαν.

Ο Fernando Martin Vicente απευθύνθηκε δημόσια σε όλη την υπόθεση για πρώτη φορά από το 2013. – Πώς έγινε αυτό; Ποιος το σκέφτηκε αυτό; Ποιοι γιατροί συμμετείχαν σε αυτό; Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα”, αναφέρει το BBC. Ο Ισπανός ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ήταν παράλογες, αφού θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπόρο στην εξάπλωση των Παραολυμπιακών αθλημάτων. Αξίζει να προσθέσουμε ότι η κόρη του ζει με διανοητικές αναπηρίες και αυτή έπρεπε να είναι η έμπνευσή του. Ήταν ο Vicente που βοήθησε στην οργάνωση των πρώτων Παραολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα το 1996.

“Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη”
Αλλά σχεδόν κανείς δεν πιστεύει τον Ισπανό. – Είναι αδύνατο ότι ο Martin Vicente δεν ήξερε τίποτα. Η κατηγορία ήταν βάσιμη. Ο δικαστής δικαιολόγησε ότι όλα συνέβαιναν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις οδηγίες του. Και μετά από μια τέτοια εξαπάτηση, Η συμβολή του στην ανάπτυξη των Παραολυμπιακών αθλημάτων δεν μπορεί να διαγράψει τις αμαρτίες του. (…”Έλεγα ψέματα, νομίζοντας ότι κανείς δεν θα το καταλάβαινε”, δήλωσε ο Miguel Sagarra, Γενικός Γραμματέας της ισπανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

– Έκανε κάτι λάθος. Θα έπρεπε να είχε πει: “Λυπάμαι”, πρόσθεσε ο Ramon Torres, παίκτης της ομάδας που εκπλήρωσε τις απαιτήσεις, αλλά έπρεπε ακόμα να δώσει το μετάλλιο. “Το γεγονός είναι ότι ο Fernando Martin Vicente αρνείται ότι αυτό απλώς τρίβει το αλάτι στην περιοχή του τραύματος”, λέει ο Dan Pepper, ένας κολυμβητής που έχασε τα παιχνίδια του 2004 και του 2008.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *