Πολιτισμός

Η μουσική σημαίνει ζωή

Φέτος, το Τμήμα Music-My Love αποτελείται από επτά ταινίες, καθένα από τα οποία θα προβληθεί σε δύο ακτές για πρώτη φορά στην πολωνική γλώσσα. Ο Paolo Conte, ο Charles Aznavour, ο Lucio Dalla, ο Fado τραγουδούν στους δρόμους της Λισαβόνας, η ροκ μπάντα Fanny, η νορβηγική μπάντα a-ha, καθώς και το Θέατρο Χορού Bangarra είναι οι ήρωες που στις ταινίες που παρουσιάζονται ανοίγουν τον κόσμο τους σε εμάς, όχι μόνο επαγγελματικός, αλλά και προσωπικός, ο οικείος κόσμος των αναμνήσεων κρατείται σε αρχειακές φωτογραφίες και ηχογραφήσεις.

Το 1948, η Edith Piaf παρουσίασε στον νεαρό καλλιτέχνη μια φωτογραφική μηχανή Payard-Bolex, την οποία δεν συμμετείχε μέχρι το 1982. Έγραψε τα πάντα: ταξίδια, συναυλίες, συναντήσεις, μέρη και ανθρώπους. Έτσι δημιουργήθηκε η ταινία “Aznavour από τον Charles”, ένα αυτοβιογραφικό, κινηματογραφικό ημερολόγιο του θρυλικού τραγουδιστή, συνθέτη, τραγουδοποιού και μουσικής για την ταινία Charles Aznavour. Μια θαυμάσια ταινία ντοκιμαντέρ, η οποία, εκτός από τα όμορφα τραγούδια του Γάλλου πλοιάρχου, δείχνει επίσης έναν κόσμο που έχει ήδη περάσει αμετάκλητα. Όπως και στην ταινία “Per Lucio”, όπου η προσωπική ιστορία του Lucio Dalli αναμιγνύεται με την ιστορία της Ιταλίας. Αυτός είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός πραγματικότητας και ονείρων, κρυμμένος στα υλικά που βρέθηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, επίσημες και ερασιτεχνικές. Αυτή είναι μια εικόνα της Ιταλίας όπως φαίνεται από τον Lucio Dalla.

Ο μεγαλύτερος, πιο πρωτότυπος τραγουδοποιός, συνθέτης, μουσικός, του οποίου η φωνή είναι τόσο χαρακτηριστική που κάποτε ακούγεται παραμένει μαζί μας για πάντα, μας οδηγεί επίσης στον οικείο κόσμο του: τον Paolo Conte. Η στήλη του Τραϊανού της ιταλικής μουσικής σκηνής, όπως λέει ο Roberto Benigni γι ‘ αυτόν στην ταινία. Ο Conte, ο οποίος σπάνια δίνει συνεντεύξεις, εδώ μας αποκαλύπτει όλη την ιστορία της ζωής του, η οποία αποτυπώνεται στις συνθέσεις του (“Paolo Conte, via con me”). Ένας θαυμάσιος καλλιτέχνης και ένας μοναδικός, μη κοινότατος άνθρωπος, ο Paolo Conte.

Το “FANNY: the Right to Rock” με εντυπωσίασε με τις ηρωίδες του: τέσσερις υπέροχες ροκ γυναίκες που βρίσκονται στη στροφή της δεκαετίας του ‘ 60. και 70. δημιούργησαν ένα ροκ συγκρότημα στο γκαράζ, κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ με κριτικό πνεύμα, και εξαφανίστηκε γιατί… Αυτό ακριβώς λέει αυτό το υπέροχο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο David Bowie αποφάσισε να σώσει τον Fanny από τη λήθη.

Στη μουσική, είναι μερικές φορές δύσκολο να βρεθεί μια λογική εξήγηση για το γιατί μερικοί άνθρωποι πετυχαίνουν και άλλοι όχι. Το φαινόμενο τριών παιδιών από τη Νορβηγία που ήταν στη δεκαετία του ‘ 80. ίδρυσαν την ομάδα a-ha είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού. 50 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων που πωλούνται παγκοσμίως και το τραγούδι “Take On Me”, το οποίο δεν άφησε τα διαγράμματα των ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την Ευρώπη. Στην ταινία “A-ha: η ταινία”, οι ίδιοι οι μουσικοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το κατάφεραν.

Η μουσική και ο χορός ως ένας τρόπος για την ελευθερία και ένας τρόπος για να τονίσετε την προσωπικότητά σας, ως έμπνευση για να ζήσετε σε αρμονία με τον εαυτό σας. Αυτή είναι η ιστορία τριών Αβορίγινων αδελφών που δημιούργησαν το Θέατρο Χορού Bangarra. Το “Firestarter” είναι ένα ταξίδι μέσα από τρεις δεκαετίες ύπαρξης χορευτικού θεάτρου, το οποίο αποτελεί σύμβολο του αγώνα για τον πολιτισμό των Αβορίγινων στην Αυστραλία και με παγκόσμια έννοια καταδεικνύει τη δύναμη της τέχνης στη δημιουργία μιας κοινωνίας που γνωρίζει τις ρίζες της.

Οι καλλιτέχνες Fado προσπαθούν επίσης να διατηρήσουν το status quo τους, όχι εκείνους που παίζουν σε μεγάλες σκηνές, αλλά εκείνοι που έχουν ζήσει στη Λισαβόνα για αρκετές γενιές, για τους οποίους ο fado είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, καταπολέμησης των αντιξοοτήτων. Έχουν τα δικά τους μικρά κλαμπ όπου συναντιούνται κάθε βράδυ. Ο επεκτατικός τουρισμός και οι προγραμματιστές που αγοράζουν παλιά αρχοντικά τους στερούν το νόημα της ζωής τους. Η Μάρτα, ο Jean Marc και ο Luis, οι ήρωες της ταινίας” Silêncio-οι φωνές της Λισαβόνας”, φτάνουν στο Kazimierz Dolne την Κυριακή 1 Αυγούστου, στις 1 η ώρα. 22: 00 για να εμφανιστεί σε μια ειδική συναυλία πριν από την πρεμιέρα της ταινίας σε δύο ακτές.

Καλώς ήρθατε, θα είναι μια αξέχαστη στιγμή.

Grazhina Torbitskaya

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τέχνης Two Banks

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *