Πολιτισμός

Tony Gatlif: ο δρόμος σημαίνει ελευθερία

Η πληρότητα της ζωής, η μουσική, η χαρά στο τέλος, ο δρόμος και η ελευθερία-αυτή είναι η ουσία του τσιγγάνικου πολιτισμού, από τον οποίο ο Tony Gatlif υφαίνει τις πολύχρωμες εικόνες του. Υπάρχουν όμως και άλλα, πιο ενοχλητικά κίνητρα εδώ: δίωξη, διάκριση, πτήση, φτώχεια, εξορία από την πατρίδα και μια άσβεστη λαχτάρα γι ‘ αυτό. Ο Tony Gatlif είναι ένας παγκόσμιος δημιουργός-σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συνθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών – που κατευθύνει τα μάτια του στην περιφέρεια, δίνοντας τη φωνή του στους κατοίκους του. Οι ήρωες των ταινιών του προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνικά στρώματα, οι διάλογοι διεξάγονται σε πολλές γλώσσες και η μουσική και ο χορός είναι πλήρεις ηθοποιοί.

Σε επτά ταινίες του Tony Gatlifa που θα παρουσιάσουμε στις Δύο Ακτές Ταινιών και Φεστιβάλ Τέχνης (“Τρέχα, Gitano” – 1982, “Gadjo dilo” – 1997,” Vengo ” – 2000,” Exils ” – 2004,” Ελευθερία ” – 2009,” Τζερόνιμο ” – 2014,” Μαρμελάδα ” -2017), ο δημιουργός τους, κάθε φορά που βάζει το ερώτημα από πού ήρθαμε και πού πάμε λίγο διαφορετικά.

Ο Tony Gatlif γεννήθηκε το 1948 στην Αλγερία, η οποία τότε ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Δεν αρκεί να πούμε γι ‘ αυτόν ότι προέρχεται από μια πολυπολιτισμική οικογένεια. Είναι πολυπολιτισμικός: όπως ένας Αλγερινός Γάλλος από μια μητέρα της Ανδαλουσίας και έναν πατέρα Kabyle. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 60, μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας, μετανάστευσε στη Γαλλία και εκείνη την εποχή ήταν αναλφάβητος έφηβος με άδειες τσέπες, που ζούσε στα σύνορα του νόμου. Σε αναζήτηση ταυτότητας, γυρίζει στον εαυτό του και στον πολιτισμό του.

Ο Gatlif είναι στην πραγματικότητα συνεχώς στο δρόμο και το ταξίδι γίνεται η πατρίδα του. Τα διακριτικά χαρακτηριστικά του σκηνοθέτη είναι οι ομαλές μεταβάσεις μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών, ενός μουσικού στρώματος και μιας κατεύθυνσης σε μη επαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος του cast. Όταν ταξιδεύει, αναζητά μουσικά θέματα-όπως το ανδαλουσιανό φλαμένκο στο “Corre, Gitano” και” Vengo”, τους τουρκικούς ρυθμούς στο” Geronimo” ή το ρεμπέτικο στο “Jam”, αλλά και τα σωστά εδάφη: εκείνα στα οποία τοποθετεί ήρωες σαν τον εαυτό του – ανθρώπους που αποφεύγουν τα σχέδια.

Η πρώτη ταινία της αναδρομικής – “ελευθερία” (2009) – είναι όμορφη, οδυνηρή, όμορφα είπε, στην οποία μπορούμε να δούμε πλήρως τι θέλει να μας πει ο Gatlif για τον πυρήνα της τσιγγάνικης κουλτούρας και ταυτότητας. Ο σκηνοθέτης εισάγει τους χαρακτήρες του στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Vichy, αποδεικνύοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των προσπαθειών να εγκατασταθούν οι άνθρωποι με ελεύθερες ψυχές και η βαθιά ανάγκη τους να βρίσκονται στο δρόμο. Η πραγματοποίηση μιας ταινίας για το Samudaripen – η γενοκτονία των Ρομά, ένα σιωπηλό και κακώς τεκμηριωμένο κομμάτι της ιστορίας-ήταν η επιθυμία του Gatlif από την αρχή της καριέρας του.

Για τους τσιγγάνους που διασχίζουν τις ευρωπαϊκές εθνικές οδούς, ο δρόμος σημαίνει πραγματική ελευθερία, παρά το υψηλό τίμημα που πρέπει να καταβληθεί γι ‘ αυτό.

Ένα λεπτομερές πρόγραμμα έρχεται σύντομα.

15. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τέχνης Two Banks πραγματοποιείται από τις 31 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021 στο Kazimierz Dolna και στο Janowiec nad Vistula. Instagram Facebook, YOUTUBIE, και ακολουθήστε τα νέα και τα προφίλ μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *